Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 1977, αφήνει την τελευταία του πνοή ο 34χρονος Χρήστος Κασσίμης, μετά τον πυροβολισμό που έχει δεχθεί την προηγούμενη μέρα από αστυνομικούς.
Ο Χ. Κασσίμης, οικονομολόγος με σπουδές στη Γαλλία, στις 20 Οκτωβρίου 1977 αποτελούσε μέλος της τετραμελούς ομάδας του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) που επιχείρησε να πυρπολήσει τις αποθήκες της Δυτικό-Γερμανικής εταιρείας A.E.G. ως απάντηση στις δολοφονίες μέσα στα κελιά τους των επαναστατών της R.A.F. Α.Μπάαντερ, Γκ.Εσλιν και Γ.Ράσπε, Η ομάδα γίνεται όμως αντιληπτή από αστυνομικούς με πολιτικά που περιπολούσαν στην περιοχή και ακολουθεί συμπλοκή. Μία σφαίρα βρίσκει τον Κασσίμη στο κεφάλι και τον τραυματίζει θανάσιμα. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίζονται με διαμπερή όμως τραύματα και οι δύο αστυνομικοί Στεργίου και Πλέσσας. Ο Κασσίμης μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αλλά την επόμενη μέρα ανακοινώνεται ο θάνατός του.
Δύο μέρες αργότερα, πραγματοποιείται η κηδεία του στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, όπου την παρακολοθούν χιλιάδες κόσμου με σφιγμένες γροθιές και συνθήματα όπως «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα», «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει». Η σύντροφος και μητέρα της κόρης τους Αλεξάνδρα Κασσίμη τον αποχαιρετά αναφέροντας «Η κόρη μας και εγώ σ΄ ευχαριστούμε για τον αγώνα σου. Ξέρω οι λαϊκοί αγωνιστές δεν χάνονται. Έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους σου και τους ευχαριστώ»…
Στης 24/10/1977, οι σύντροφοι του Κασσίμη δημοσιεύουν κείμενο με την επωνυμία της «Ε.Ο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ», όπου αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι ενέργειες της «Ομάδας για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη» του ΕΛΑ, που επιχείρησαν την επίθεση στην AEG, καθώς και οι συνθήκες δολοφονίας του Χρήστου Κασσίμη.*
Από την αστυνομία και τον επικεφαλής της Καραθανάση ανακοινώνεται, ότι δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του(!) και 10 μέρες αργότερα συλλαμβάνεται για το λόγο αυτό ο συνδικαλιστής της AEG, Γιάννης Σερίφης. Ο Σερίφης προφυλακίζεται στις φυλακές στην Αίγινα μέχρι και τη δίκη το 1979, όπου απαλλάσσεται οριστικά από την κατηγορία. Από το ίδιο δικαστήριο απαλλάσσονται και οι δύο αστυνομικοί που είχαν πυροβολήσει τον Κασσίμη και είχαν παραπεμφθεί σε δίκη μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένεια του.
Ο Κασσίμης, υπήρξε βασικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «20ής Οκτώβρη» και διαφωνώντας μετά την πτώση της Χούντας, με την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα στην Ελλάδα, συγκρότησε με άλλους συντρόφους του τον ΕΛΑ, την μαζικότερη ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα, με εκατοντάδες ενέργειες στην ιστορική της διαδρομή! Ήταν από τους πρωτεργάτες στην έκδοση της Αντιπληροφόρησης, ιδεολογικοπολιτικού περιοδικού παρέμβασης του ΕΛΑ, το οποίο κυκλοφόρησε από το Μάη του 1975 μέχρι το Φλεβάρη του 1982, σε 44 τεύχη, και στα οποίο βρίσκουμε μια πλούσια καταγραφή των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, Η “Αντιπληροφόρηση” διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες.!
Ο σύντροφός τους στην οργάνωση «20 Oκτώβρη» και μετέπειτα στον ΕΛΑ Χρήστος Τσιγαρίδας, κατά τη διάρκεια του εφετείου της Ε.Ο. ΕΛΑ το 2009, στην επέτειο του θανάτου του δήλωσε για τον Κασσίμη, “O Χρήστος Κασσίμης δεν ήταν από εκείνους που έπαιρναν το λόγο και προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν το ακροατήριό τους. Ουδέποτε μιλούσε για την πλούσια αντιστασιακή του δράση, ως ένα από τα στελέχη της οργάνωσης «20 Οκτώβρη». Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, ένας ακέραιος αγωνιστής, που η ικανότητά του ήταν να κινητοποιεί τη σκέψη των ανθρώπων γύρω του, επίμονος και ακούραστος, πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση. Ένας χαρισματικός άνθρωπος που τιμούσε την ιδιότητα του κομμουνιστή.’’! Σε άλλη στιγμή είχε επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά “ήταν τέτοια η ακτινοβολία της προσωπικότητάς του και ο βαθμός της επαναστατικής του συνείδησης και ακεραιότητας, που αν ζούσε, σίγουρα θα γραφόταν αλλιώς η ιστορία στην Ελλάδα!”.
Ο Χρήστος Κασσίμης αποτέλεσε τον πρώτο νεκρό Έλληνα αντάρτη πόλης της μεταπολίτευσης.
Αφίσες μνήμης και εκδηλώσεων για τον Χρήστο Κασσίμη
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/christos-kassimis