Σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου 2023, το Adriana, ένα αλιευτικό σκάφος που ξεκίνησε από τη Λιβύη για την Ιταλία και μετέφερε περίπου 750 μετανάστες βυθίζεται ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ελληνικού λιμενικού, 47 μίλια νότια της Πύλου.
Το Adriana, είχε ξεκινήσει την πορεία του, στις 9 Ιουνίου από το Tobruk της Λιβύης, Σε μία σαφώς ακατάλληλη κατάσταση για την αποστολή του, βρέθηκε να διασχίζει την κεντρική μεσόγειο για μέρες, με τις προμήθειες σε νερό και φαγητό των επιβατών του να έχουν εξαντληθεί από την τρίτη μέρα.
Για την κατάσταση του ενημερώθηκαν από το πρωινό της 13ης Ιουνίου όλες οι αρμόδιες ευρωπαϊκές και εγχώριες αρχές, οι οποίες ωστόσο παρεμπόδισαν και καθυστέρησαν οποιαδήποτε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), το οποίο ήταν και ο βασικός αρμόδιος φορέας για μια τέτοια επιχείρηση, αντί να στείλει διασωστικά σκάφη, απέστειλε το περιπολικό σκάφος ΠΠΛΣ-920, το οποίο και θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στη βύθιση του Adriana.
Τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου, και αφού προηγουμένως το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. έχει διατάξει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να απομακρυνθούν αντί να συμβάλουν στη διάσωση που ζητούσαν επανειλημμένα οι επιβάτες του Adriana, το Λιμενικό Σκάφος 920 προσπαθεί να ρυμουλκήσει το σκάφος έξω από την περιοχή αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους. Ακατάλληλο για οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση, η προσπάθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθιση του Adriana. Ακόμα και εκείνη την ώρα, όμως το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους αρνείται να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης για τουλάχιστον 30 λεπτά, αφήνοντας αβοήθητους τους ναυαγούς.
Αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών να βυθιστεί με το σκάφος. Από τους περίπου 750 επιβαίνοντες, μόνο 104 καταφέρνουν να διασωθούν, ενώ ανασύρονται τις επόμενες ώρες 84 πτώματα. Περισσότερα από 600 άτομα, μεταξύ των οποίων όλες οι γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν, εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στην αρχική προσπάθεια των ελληνικών αρχών να συγκαλύψουν την υπαιτιότητά τους, για το πολύνεκρο ναυάγιο, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και οι ίδιες οι καταθέσεις των επιζήσαντων, ήρθαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα, για αυτό που καταγράφετε ως το φονικότερο κρατικό έγκλημα στη μεταπολεμική Ευρώπη.
Σειρά στη συγκάλυψη, ανέλαβαν οι ανακριτικές αρχές, οι οποίες πριν ακόμα καταφέρουν να στεγνώσουν οι διασωθέντες, χρησιμοποιούν κατασκευασμένες καταθέσεις και προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε 9 τυχαίους επιζήσαντες. Οι 9, που έγιναν γνωστοί ως ‘Pylos 9’, οδηγήθηκαν στη φυλακή με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν να αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη είσοδο και διευκόλυνση παράνομης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και πρόκληση του ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Το δικαστήριο των Pylos 9, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2024 στην Καλαμάτα, κατέληξε ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη εναντίον τους, για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και για «πρόκλησης ναυαγίου», καθώς τα γεγονότα που οδήγησαν στο ναυάγιο του «Adriana» συνέβησαν σε διεθνή ύδατα. Ταυτόχρονα απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον τους για «διακίνηση» και για «παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια», αφού αναγνώρισε ότι οι επιβάτες του «Adriana», ούτε εισήλθαν ποτέ στην ελληνική επικράτεια, ούτε και είχαν ποτέ την πρόθεση να το πράξουν.
Η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε αυτό που η ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης και το κίνημα αλληλεγγύης κατήγγειλαν ήδη από την αρχή: Οι 9 επιζώντες είναι αθώοι για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, ενώ η 11 μηνών προφυλάκισή τους ήταν αδικαιολόγητη, και αντίθετη με τα όσα προβλέπει το διεθνές και ελληνικό δίκαιο.
Παρά την αθωωτική όμως απόφαση, το ελληνικό κράτος σε μία εκδικητική κίνηση, διέταξε την παράταση της κράτησής του, με διοικητικές εντολές. Εντολές οι οποίες με τη σειρά τους εκπέσανε στα αρμόδια δικαστήρια με την προσφυγή της ομάδας νομικής υποστήριξής τους.
Παράλληλα, η μήνυση που έχει κατατεθεί από 53 επιζήσαντες μέχρι σήμερα, στο Ναυτοδικείο Πειραιά για να εξεταστούν οι ευθύνες του ελληνικού λιμενικού και των λοιπών αρμόδιων αρχών, παραμένει ένα χρόνο μετά, στην προκαταρκτική εξέταση.
Το ναυάγιο της Πύλου δεν αποτελεί ένα απλό δυστύχημα στην ελληνική επικράτεια. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνοριακής βίας των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών με δεκάδες πάνω από 30.000 νεκρούς τα τελευταία 10 χρόνια.
Αφίσες διαδηλώσεων και μνήμης για το κρατικό έγκλημα της Πύλου.
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/nayagio-tis-pyloy