Χάρης Τεμπερεκίδης

 

Σαν σήμερα, στις 07 Φεβρουαρίου 1999, ο Χάρης Τεμπερεκίδης χάνει τη ζωή του από τους ένστολους δολοφόνους των ΕΚΑΜ, ύστερα από κυνηγητό και συμπλοκή στα βουνά της ορεινής Κορινθίας.

Ο Χάρης Τεμπερεκίδης, βρέθηκε από 15 να βιώνει τη βία των αναμορφωτηρίων και των φυλακών. Ο αδάμαστος του χαρακτήρας, θα τον φέρει επανειλημμένα αντιμέτωπο με πειθαρχικά και βασανιστήρια. Μέσα από αυτά του τα βιώματα θα αναπτύξει την απέχθειά του για το σύστημα του εγκλεισμού και σωφρονισμού, και όταν δεν προσπαθεί να βρει τα περάσματά του προς την ελευθερία τότε βρίσκεται να πρωτοστατεί ενάντια στις συνθήκες των ελληνικών φυλακών και υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Σε μία τέτοια στιγμή αναζήτησης ελευθερίας, το 1986, θα καταφέρει να αποδράσει μαζί με τον συγκρατούμενο του Γ.Πετρόπουλο, από τις διαβόητες φυλακές της Κέρκυρας, για να συλληφθεί 2 μήνες μετά στο διαμέρισμα, της αγωνίστριας-δικηγόρου Κ.Ιατροπούλου όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Οι αρχές θα τον επιστρέψουν στο κολαστήριο της Κέρκυρας.

Το 1987 όμως θα πρωτοστατήσει σε μια από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις στην ιστορία των φυλακών της χώρας, που θα οδηγήσει και στην πυρπόληση του διοικητηρίου της Κέρκυρας, μαζί με δεκάδες εξεγερμένους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Ρωχάμης και ο Κυριάκος Παπαχρόνης.

Έχοντας περάσει παραπάνω από τη μισή του ζωή τη φυλακή και έχοντας πλέον εκτίσει την ποινή του, ο Χάρης Τεμπερεκίδης θα αποφυλακιστεί. Δεν θα αργήσει όμως να ξαναπεράσει στην παρανομία, μη έχοντας άλλη διέξοδο. Έτσι μετά από μία κινηματογραφική ληστεία του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, θα βρεθεί κυνηγημένος από ένα τεράστιο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, όπου και θα εγκλωβιστεί στα χιονισμένα βουνά της ορεινής Κορινθίας. Εκεί έμελλε να είναι και το σημείο, όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή, προσπαθώντας όμως ακόμα και εκείνη την ώρα, να κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο για τους διωκόμενους συντρόφους του, παραπλανώντας τους διώκτες τους.

‘Καλύτερα να ζήσεις μια φορά σαν λύκος παρά εκατό σαν πρόβατο’

 

Αφίσες μνήμης για τον Χάρη Τεμπερεκίδη
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/charis-temperekidis

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *