Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

 

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, δολοφονείται στην περιοχή των Εξαρχείων από τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

 

Ο Α.Γρηγορόπουλος βρισκόταν με το φίλο του Νίκο Ρωμανό και την παρέα τους στη Μεσολογγίου, όταν περιπολικό της άμεσης δράσης περνώντας από την περιοχή δέχθηκε αποδοκιμασίες από τους παρευρισκόμενους. Οι Κορκονέας και Σαραλιώτης που επέβαιναν, ενώ δέχτηκαν εντολές να απομακρυνθούν από το σημείο, επιστρέφουν και αφού το παρκάρουν στη μέση της Ναυαρίνου κατεβαίνουν πεζή προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και χωρίς κανένα δισταγμό πυροβολεί σε ευθεία δυο φορές. Μία από τις σφαίρες βρίσκει απευθείας τον Α.Γρηγορόπουλο στην καρδιά και τον σκοτώνει ακαριαία. Οι ένστολοι τότε, γυρίζουν ατάραχοι προς το περιπολικό και απομακρύνονται από το σημείο, ενώ ενημερώνοντας στη συνέχεια την υπηρεσία τους για το συμβάν, επικαλούνται ότι δέχθηκαν επίθεση.

Η είδηση διαδίδεται άμεσα μέσω του παρευρισκόμενου κόσμου αλλά και της σελίδας αντιπληροφόρησης του Indymedia και δεκάδες κόσμου αρχίζουν να συρρέουν προς τα Εξάρχεια. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του. Το MEGA Channel, έφτασε στο σημείο να παραποιήσει και να μεταδώσει το βίντεο κατοίκου της γειτονιά που έδειχνε τη στιγμή της δολοφονίας, προσθέτοντας ήχους επεισοδίων. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων που είχαν αρχίσει να εξελίσσονται. Άμεσα καταλαμβάνονται το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΟΕ ενώ συγκρούσεις με την αστυνομία άρχισαν να διεξάγονται σε δεκάδες σημεία της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων. Η Εξέγερση του Δεκέμβρη μόλις ξεκινούσε.

Οι δύο αστυνομικοί συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας εκείνη την περίοδο, και ο Παναγιώτης Χηνοφώτης αρμόδιος υφυπουργός υποβάλουν την παραίτησής του για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ο Κορκονέας αμετανόητος συνέχισε ακόμα και κατά την απολογία του να προσβάλει τη μνήμη του Α.Γρηγορόπουλο, μιλώντας για «άτομο με αποκλίνουσα συμπεριφορά» και για ατύχημα λόγω εξοστρακισμού της σφαίρας, κάτι που ήρθε όμως να το διαψεύσει και η ιατροδικαστική έρευνα. Για την υποστήριξη των ισχυρισμών του, προσέλαβε δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Επανειλημμένα σε δηλώσεις του ο Κούγιας, συνέχισε να προσβάλει και αυτός τον Γρηγορόπουλο, συγκεντρώνοντας το μένος του κόσμου. Σε μία από τις δεκάδες πορείες που ακολούθησαν, τα δικηγορικά γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας δέχθηκαν επίθεση, ενώ πανό με την εικόνα και την παραίνεση να «εξοστρακιστεί» κοσμούσε την πρόσοψη της Κατάληψης της ΑΣΟΟΕ. Αργότερα του ασκήθηκε και πειθαρχική δίωξη καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ.Α. προέβη σε περιύβριση νεκρού και δυσφήμιση εις βάρος των συναδέλφων του που δεν ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Οι ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον Κορκονέα, ενώ για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον Σαραλιώτη. Η δίκη ορίστηκε να διεξαχθεί στο Τριμελές Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, για να αποφευχθούν τυχόν συγκεντρώσεις και επεισόδια σε περίπτωση που διεξαγόταν στην Αθήνα. Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010, και διήρκησε μέχρι τον Οκτώβριο. Στις  11 Οκτωβρίου 2010  το δικαστήριο έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Πρωτόδικα ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες ενώ στον Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Ένα χρόνο όμως αργότερα, γίνεται δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του Σαραλιώτη και αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου 2016, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου 2019. Δύο μέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου 2019 και λόγω της απόφασης του Εφετείου που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, επιβάλλοντάς του ποινή μόλις 13 χρόνων, ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον συγκατηγορούμενό του Βασίλειο Σαραλιώτη. Τον Μάρτιο του 2022 η ολομέλεια του Άρειου Πάγου έκανε ομόφωνα δεκτή την αναίρεση του Εισαγγελέα με αποτέλεσμα να οριστεί νέα δίκη με νέα σύνθεση και πάλι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και ο Κορκονέας συνελήφθη εκ νέου. Στη δίκη που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2022, με τις ψήφους των ενόρκων έναντι αυτών των δικαστών, στον Κορκονέα αναγνωρίστηκε εκ νέου το ίδιο ελαφρυντικό, οδηγώντας ξανά στην αποφυλάκισή του. Στην απόφαση αυτή όμως ασκήθηκε νέα αίτηση αναίρεσης, η οποία έγινε επίσης δεκτή από την Ολομέλεια του Α.Πάγου, οδηγώντας τον Ιούνιο του 2024 τον Κορκονέα πίσω στη φυλακή. Η τέταρτη κατά σειρά δίκη του Ε.Κορκονέα αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2025 προκειμένου να κριθεί εκ νέου αν θα πρέπει ή όχι να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, που θα τον οδηγήσει εκτός φυλακής.

 

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν ήταν όμως ένα μεμονωμένο γεγονός και ούτε επέφερε αλλαγές στη σύνθεση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας. Το όνομα του Αλέξη, ήρθε να προστεθεί σε μία μακρά λίστα με ελληνικά και ξένα ονόματα, θυμάτων της αστυνομικής βίας. Η μνήμη του συνεχίζει να συντροφεύει μέχρι σήμερα τους αντικρατικούς και αντικατασταλτικούς αγώνες, αποτελώντας ταυτόχρονα συνώνυμο μίας από τις σημαντικότερες στιγμές των κινημάτων στην Ελλάδα και όχι μόνο.

 

Αφίσες μνήμης και οργής για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/alexis-grigoropoylos

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *