Σήμερα, 26 Ιουλίου 2024, στο Παρίσι της Γαλλίας, πραγματοποιείται η επίσημη τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Πέρα όμως από ίσως τη μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, στην Ελλάδα, φέρει αναμνήσεις για μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ‘Αθήνα 2004’, έλαβαν χώρα από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου 2004. Τα δεκάδες αθλήματα διεξήχθησαν κατά κύριο λόγο σε νεόκτιστα στάδια στην περιοχή της Αττικής και σε 4 ακόμα ελληνικές πόλεις. Από την ανακοίνωση της ανάληψης των αγώνων από την Ελλάδα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας, μπόρεσε να προβλέψει μία σημαντικότατη ευκαιρία που ανοιγόταν, όχι μόνο για την προβολή της, αλλά κυρίως για τη λήψη σημαντικότατων οικονομικών και πολιτικών οφελών.
Η αρχική πρόβλεψη για το κόστος ανάληψης που ανερχόταν στα 4,6 δισ. ευρώ, ξεπεράστηκε κατά πολύ, με πολλούς να το ανεβάζουν στα 14-15 δις. Σε αυτό το κόστος, όμως εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνεται και το κόστος συντήρησης δεκάδων εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων που η μετέπειτα χρήση τους δεν είχε προβλεφθεί. Δισεκατομμύρια ευρώ από μία οικονομία που εισερχόταν με γοργό βηματισμό σε ύφεση, και θα οδηγούταν μετά από λίγα χρόνια σε μία οικονομικοπολιτική κρίση που θα διαμόρφωνε πλέον ένα νέο τοπίο σύγχρονου ολοκληρωτισμού.
Στον μεγαλοϊδεατισμό της ελληνικής αστικής τάξης, το μεγαλύτερο μερίδιο αναγκάστηκε να το πληρώσει η ελληνική και πολυεθνική εργατική τάξη. Οι εργάτες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν κάτω από εξοντωτικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα ελαστικά και εξαντλητικά ωράρια, η ανασφάλιστη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπέστατα με δεκάδες τραυματίες και νεκρούς. Επισήμως έχουν καταγραφεί 18 νεκροί εργάτες στα έργα και πάρεργα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Οι ολυμπιακοί αγώνες όμως ήρθαν να εισάγουν και ένα νέο τοπίο στον τομέα της ασφάλειας. 1,2 δις ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ελληνικών στρατιωτικο-αστυνομικών σωμάτων. Η χρήση καμερών στους δημόσιους χώρους καθιερώθηκε, αλλά αποτέλεσε και για μεγάλο διάστημα σημαντικό σημείο σύγκρουσης του ανταγωνιστικού κινήματος με την κυριαρχία. Σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών εγκαταστάθηκαν στα γραφεία της ΕΥΠ και της αστυνομίας, ενώ ξένες αστυνομικές δυνάμεις προσέτρεξαν στην ενίσχυση των ελλήνων συναδέλφων τους σε μία προσπάθεια εξάρθρωσης των επαναστατικών οργανώσεων που δρούσαν ακόμα στον ελληνικό χώρο.
Στο σύγχρονο αυτό μεγαλοϊδεατισμό και ολοκληρωτισμό, αντιτάχθηκαν πολύ μικρά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Η έκφραση οποιαδήποτε άποψης ενάντια στην ανάληψη των αγώνων, αποτελούσε απαγορευμένο έδαφος για πολλούς-ες με αποτέλεσμα ακόμα και μέσα από το χώρο της αντιπολιτευόμενης και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να υπάρξει μία σιωπηρή συναίνεση. Σημαντική όμως ήταν και η συμμετοχή του ευρύ κοινού στην ολοκλήρωση των αγώνων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών, στην «Αθήνα 2004» υπήρξαν πάνω από 160,000 αιτήσεις για εθελοντική προσφορά με περίπου 60,000 να καλύπτουν τελικά τις ανάγκες των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων. Απέναντι σε αυτή την έκφραση εθελοδουλείας, χαρακτηριστικό ήταν το αναρχικό σύνθημα που κόσμησε αφίσες, αυτοκόλλητα και γκραφίτι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας:
«Όταν γύρω σου χορεύουνε τα δις, είναι μαλακία να είσαι εθελοντής»
Συλλογή από αφίσες και εκδηλώσεις ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004»
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/olympiada-2004