Νίκος Τεμπονέρας

 

Σαν σήμερα, στις 08 Ιανουαρίου 1991, δολοφονείται ο  καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας.

Ομάδα αποτελούμενη από ομάδες «κρούσης» της ΟΝΝΕΔ (τους λεγόμενους «Κένταυρους») ξεκινάει επιθέσεις σε σχολεία της Πάτρας με σκοπό τη διάλυση των καταλήψεων που πραγματοποιούνταν από ομάδες μαθητών. Επικεφαλής των ομάδων αυτών ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ. Γιάννης Καλαμπόκας και τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ. και ΟΝΝΕΔ Πάτρας Μαραγκός, Σπίνος και άλλοι.

Μετά την αποτυχημένη επίθεση στο Πολυκλαδικό Λύκειο Πάτρας, επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου Πάτρας και καταφέρνουν να απωθήσουν τους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο και το καταλαμβάνουν. Όταν ομάδα καθηγητών, συνδικαλιστών και γονέων προσπαθεί την ανακατάληψη του κτιρίου, οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ, επιτίθενται με στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι.Καλαμπόκα.

Οι εκτεταμένες καταλήψεις (σε πάνω από 70% των σχολείων της ελλάδας), έρχονταν ως αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ο υπουργός παιδείας της κυβέρνησης της δημοκρατίας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος όπου ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.).

Με το άκουσμα της είδησης την επόμενη μέρα πραγματοποιείται διαδήλωση από 15.000 ανθρώπους προς την Νομαρχία Πατρών με εκτεταμένες συγκρούσεις όπου πυρπολούνται και καταστρέφονται περιπολικά, αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά κτίρια.

Τις επόμενες μέρες ακολουθούν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα με χιλιάδες κόσμου να λαμβάνει μέρος σε αυτές. Στις συγκρούσεις της 10ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα, τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. πέφτουν μέσα στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στην Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους με αποτέλεσμα τον εμπρησμό του και τη δολοφονία 4 άτομων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Τον Ι. Καλαμπόκα, ο οποίος υποδείκνυε τον Μαραγκό ως αυτουργό της δολοφονίας, υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο βαριά ονόματα της Ν.Δημοκρατίας, ο Κ.Κωνσταντινίδης, ο Α.Ανδρεουλάκος και ο Ε.Ζαφειρόπουλος. Δεν κατάφεραν όμως να αλλάξουν την πρωτόδικη απόφαση από το ΜΟΔ Βόλου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο συγκατηγορούμενος για τη δολοφονία Α. Μαραγκός, απαλλάχτηκε με βούλευμα. Η ποινή του Καλαμπόκα μειώθηκε στα  17,5 χρόνια στο εφετείο και το 1996, έπειτα από αναίρεση του Άρειου Πάγου έπεσε τελικά σε 16 χρόνια και 9 μήνες.  Στις 2 Φεβρουαρίου 1998, 7 μόλις χρόνια από τη δολοφονία του Ν.Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας αφέθηκε ελεύθερος λόγω “καλής συμπεριφοράς”!  Η αποκατάσταση του, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε όμως δεν άργησε να έρθει, και έτσι λίγα χρόνια μόνο μετά την αποφυλάκισή του, προσλαμβάνεται στην Εθνική Τράπεζα όπου δουλεύει μέχρι σήμερα ως προϊστάμενος σε κατάστημα του Βόλου.

 

Αφίσες μνήμης και τιμής στο Νίκο Τεμπονέρα
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/nikos-temponeras

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *