Μιχάλης Πρέκας

 

Σαν σήμερα, την 1η Οκτωβρίου 1987, δολοφονείται από πυρά αστυνομικών ο 32χρονός Μιχάλης Πρέκας, στη μετέπειτα γνωστή ως «Μάχη της Καλογρέζας».
Ο Πρέκας, με καταγωγή από τη Σαντορίνη και κάτοικος Μπραχαμίου, αντιμετώπισε τα πρώτα του προβλήματα με την αστυνομία σε μικρή ηλικία, για διάφορες κλοπές που είχε διαπράξει. Μέσα από τη στοχοποίηση και τις συλλήψεις του, ανέπτυξε αντικατασταλτικά αισθήματα και απέκτησε σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο της εποχής. Οι διώκτες του, προσπάθησαν μάλιστα να τον εμπλέξουν και με επαναστατικές οργανώσεις, όπως την Αντικρατική Πάλη, όπου δύο χρόνια νωρίτερα το 1985, είχαν σκοτώσει το μέλος της Χρήστο Τσουτσουβή.
 
Το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου, ο Μ.Πρέκας μαζί με τους συντρόφους του Χριστόφορο Μαρίνο και Κλέαρχο Σμυρναίο, αποπειρώνται να απαλλοτριώσουν ασύρματο από το υπηρεσιακό αμάξι του Περιφερειάρχη Αττικής, προκειμένου ο καταζητούμενος τότε Μιχάλης Πρέκας να γνωρίζει τις κινήσεις των διωκτών του. Οι τρεις τους όμως γίνονται αντιληπτοί από περίοικο της περιοχής που φροντίζει και ενημερώνει την αστυνομία. Στη θέα των περιπολικών που καταφθάνουν οι τρεις προσπαθούν να απομακρυνθούν. Ο Σμυρναίος συλλαμβάνεται, ενώ τόσο ο Πρέκας όσο και ο Χ.Μαρίνος, με τη βοήθεια μίας σκάλας πηδάνε στο μπαλκόνι μίας πολυκατοικίας και βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε διαμέρισμα όπου διέμενε μια οικογένεια.
 
Αφού καθησυχάζουν την οικογένεια, αφήνουν τη γυναίκα με τα δύο παιδιά να φύγουν και ζητάνε από τον άντρα να τους φέρει το αμάξι του για να μπορέσουν να διαφύγουν. Εκείνος όμως ενεργοποιεί το συναγερμό, προδίδοντας την κρυψώνα τους στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κατακλύσει την περιοχή και τους αναζητούσαν.
 
Σε μία προσπάθεια των αστυνομικών να εισβάλουν στο διαμέρισμα, ο Πρέκας πυροβολεί τραυματίζοντας τον έναν από αυτούς. Ο Χ.Μαρίνος τότε βγήκε από το μπαλκόνι και παραδόθηκε. Όταν στη συνέχεια βγαίνει και ο Μ.Πρέκας στο μπαλκόνι, κρατώντας δύο πιστόλια, 3 από τους αστυνομικούς που έχουν περικυκλώσει το σπίτι, τον γαζώνουν με σφαίρες.
 
Η νεκροτομή έδειξε ότι δέχτηκε συνολικά 6 σφαίρες. Τα πέντε τραύματα ήταν διαμπερή, κυρίως σε μηρούς και χέρια, αλλά το έκτο ήταν εκείνο που είχε προκαλέσει τον θάνατο. Η μοιραία σφαίρα του τρύπησε στο δεξιό πνεύμονα, το συκώτι, το στομάχι και το δεξί νεφρό.
 
Οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν τρέξει στην περιοχή, αποτυπώνουν τη μεταφορά στα χέρια του αιμόφυρτου σώματος του Πρέκα από μπάτσους προς το περιπολικό που θα τον μετέφερε (!), ενώ ένα πλήθος δήθεν πολιτών, που αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ασφαλίτες, προσπαθούσε να τον λιντσάρει. Το ίδιο πλήθος που είχε λιντσάρει λίγο νωρίτερα τον συλληφθέντα Χ.Μαρίνο. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Πρέκας άφησε την τελευταία του πνοή, μέσα στο περιπολικό κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία των συντρόφων του Β.Βογιατζή, η σφαίρα είχε κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, κάτι που ήταν αδύνατο να συμβεί, αφού ο Μ.Πρέκας στεκόταν ψηλότερα από τους δολοφόνους του. Για χρόνια πολλοί συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι τον Πρέκα τον εκτέλεσαν μετά τη σύλληψή του, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ, και δεν καταδικάστηκε κανένας. Η σύντροφος του Βαγγελιώ Βογιατζή είχε καταθέσει και μήνυση εναντίον των δολοφόνων του, και τόνιζε ότι ο Νίκος Κονταξής, ο αστυνομικός που τον σκότωσε, δε βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, αφού βρισκόταν καλυμμένος και μακριά από τον δράστη. Ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές είχαν αντίθετη άποψη και η υπόθεση μπήκε οριστικά στο αρχείο, χωρίς κανείς να φέρει κανείς οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για την πρωτοφανή ανταλλαγή πυρών που μνημονεύεται εδώ και 34 χρόνια ως η «μάχη της Καλογρέζας». Μία μάχη και μία δολοφονία που μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τα τηλεοπτικά κανάλια.
 
Για την υπόθεση, πέρα από τον Χ.Μαρίνο και τον Κ.Σμυρναίο συλλαμβάνονται εν συνεχεία και ο Γεράσιμος Μπουκουβάλας και η Βαγγελιώ Βογιατζή ως συνεργοί. Μάλιστα η Β.Βογιατζή, προφυλακίσθηκε μαζί με το επτά μηνών τότε βρέφος τους, όπου και χρειάστηκε να παραμείνει για περίπου 1,5 χρόνο μέχρι και την αθώωσή της από το δικαστήριο. Οι διωκτικές αρχές όμως, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, και στράφηκαν εναντίον ενός μεγάλου αριθμού αγωνιστών του αντιεξουσιαστικού και όχι μόνο χώρου, απαγγέλοντας καταγγελίες και προχωρώντας σε συλλήψεις.
 
Στη δολοφονία του Μιχάλη Πρέκα αναφέρθηκε και η Ε.Ο. 17 Νοέμβρη όπου σε προκήρυξη της που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1987 ανέφερε: ‘Οι αμερικάνικες προδιαγραφές είναι ορατές ακόμη και στις λεπτομέρειες της επιχείρησης. Πέρα απ’ τη συνεχή παραπληροφόρηση μέσω των δημοσιογράφων, σημειώνουμε την όλη επιχείρηση που κατάληξε στη στυγνή φασιστική δολοφονία του Πρέκα. Εκατοντάδες μπάτσοι με πολιτικά να ζητούν σα δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες το λυντσάρισμά του πασχίζοντας να δημιουργήσουν συναίνεση για τη φασιστική πρακτική τους. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων να ξυλοκοπούν το Μαρίνο και να το παρουσιάζουν μέσω των δημοσιογράφων ότι χτυπήθηκε από πολίτες. Τέλος η δολοφονία που είναι συνέπεια του συνδυασμού αλλαλούμ της αμερικάνικης πολιτικής-διαταγής, που επιτάσσει να σκοτώνονται οι «τρομοκράτες» σε τέτοιες περιπτώσεις, και της ελληνικής ιδιαιτερότητας -ο Πρέκας έκανε βόλτες στο μπαλκόνι κοροϊδεύοντας τους χωρίς να προφυλάσσεται -που επέβαλλε να μη σκοτωθεί. Έτσι αυτή η δολοφονία διέλυσε το μύθο των ειδικών δυνάμεων, αποκάλυψε το πραγματικό τους ποιόν, τους ξεσκέπασε πανηγυρικά σαν μια συμορία ανίκανων, θρασύδειλων χαραμοφάηδων. Έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος τους, υπερσύγχρονο οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχοντας περικυκλώσει τον Πρέκα, όντας καμιά εκατοστή ακροβολισμένοι απέναντι σε έναν, δηλαδή παίζοντας εκ του ασφαλούς αφού δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο, όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να τον συλλάβουν, αλλά μόλις ο Πρέκας εμφανίστηκε στο μπαλκόνι τα ‘καναν στην κυριολεξία και απάντησαν με καταιγισμό σφαιρών. Μπορούμε να πούμε λογικά ότι ο Πρέκας πέφτοντας δολοφονημένος απ’ τις σφαίρες τους, τους εκδικήθηκε άσχημα. Τους ξεβράκωσε με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο.

 

Αφίσες μνήμης για τον Μ.Πρέκα και αλληλεγγύης στους διωκόμενους συντρόφους της Μάχης της Καλογρέζας.

https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/michalis-prekas

https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/gerasimos-mpoykoyvalas

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *