Σαν σήμερα, στις 21.10 το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2007, σκοτώνεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, ο 25χρονος μικροπωλητής Tony Onuhoa. Ο θάνατος του προήλθε από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη από την πτώση από τον πρώτο όροφο καφετέριας, όταν και πήδηξε για να ξεφύγει από αστυνομικό έλεγχο.
Ο Tony, που εργαζόταν όπως και πολλοί συμπατριώτες του ως μικροπωλητής CD, είχε επανειλημμένα στο παρελθόν δεχθεί τον εκφοβισμό και τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχων. Μέσα στην καφετέρια, σύμφωνα με συμπατριώτες του, ο Tony αναγνώρισε δύο άνδρες με πολιτικά ως τους αστυνομικούς που το είχαν ξυλοκοπήσει στο παρελθόν και προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το μπαλκόνι με τραγικά αποτελέσματα.
Υπήρξε ένα ακόμα θύμα ενός ακήρυχτου πολέμου του ελληνικού κράτους προς τους μετανάστες, όπου μπάτσοι της ελληνικής αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, κατεδίωκαν, χτυπούσαν και πολλές φορές λήστευαν μετανάστες μικροπωλητές. Πρόσχημα σε αυτό, αποτελούσε ένας ιδιαίτερα σκληρός νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση αλλά και σε εξοντωτικά πρόστιμα τους μετανάστες που συλλαμβάνονταν να έχουν στην κατοχή τους «πλαστά προϊόντα προς πώληση».
Στην είδηση του θανάτου του, δεκάδες συμπατριώτ(ισσ)ες του μαζεύτηκαν οργισμένοι-ες στην περιοχή, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και πολλά άτομα του αντιεξουσιαστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Τα επεισόδια που ακολούθησαν για περίπου τρεις μέρες, αποτέλεσαν μόνο μία μικρή απάντηση στη βία που δεχόντουσαν καθημερινά οι μετανάστες-ριες στους δρόμους της πόλης.
Η ελληνική αστυνομία συγκάλυψε από την αρχή την παρουσία των δύο αστυνομικών στον τόπο θανάτου του Tony Onuoha, και οι όποιες ανακοινώσεις για γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης που ακολούθησαν μετά τις διαμαρτυρίες, έμειναν κενού περιεχομένου αφού δεν «διαπιστώθηκε» ποτέ η ταυτότητα των δύο προσώπων, παρά την ύπαρξη ακόμα και βιντεοληπτικού υλικού από το εσωτερικό της καφετέριας.
Αντίθετα στα δικαστήρια οδηγήθηκαν 20 άτομα που συνελήφθησαν κατά τις διαμαρτυρίες με κατηγορίες για «διατάραξη κοινής ειρήνης». Στο δικαστήριο που έλαβε μέρος 3,5 χρόνια μετά, όλοι-ες κρίθηκαν αθωοί-ες
Αφίσες μνήμης και οργής για το θάνατο του Tony Onuoha
https://arxeio2147.espivblogs.net/archives/category/gegonota/tony-onuoha